Η Ιστορία μας

Το 2020, συμπληρώθηκαν 130 χρόνια εκδοτικής προσφοράς της οικογένειας Παπαδημητρίου. Μεγάλης ή μικρής θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Παιδιά και ενήλικοι…

Απέναντι σε ένα γεγονός σαν αυτό συνηθίζεται να επιδιώκεται η τοποθέτηση φίλων, γνωστών και γενικότερα προσωπικοτήτων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον χώρο του βιβλίου.

Σημασία έχει όμως να ειπωθούν και οι δικές μας αλήθειες: πώς νοιώθουμε για αυτή τη διαδρομή των προπατόρων μας που έγινε στη συνέχεια δική μας και είναι ήδη η διαδρομή και των παιδιών μας.

Νοιώθουμε λοιπόν υπερήφανοι για την ιστορία μας, για τους προπάτορές μας αλλά κυρίως νοιώ­θουμε υπερήφανοι και τυχεροί που είχαμε πατέρα και παππού τον Δημήτρη Α. Παπαδημητρίου. Αυτόν που χάραξε μια νέα πορεία στην εκδοτική διαδρομή της «Άγκυρας», όταν παρέλαβε τη σκυτάλη από τον πατέρα του Απόλλωνα Παπαδημητρίου και μας έμαθε, μαζί με τη μάνα και γιαγιά μας Χαρά, να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για τους στόχους μας επειδή έτσι μόνο θα νοιώθουμε δυνατοί έχοντας πολλές ελπίδες να σταθούμε στο τέλος όρθιοι. Λίγο πριν «φύγει», στην κορύφωση της κρίσης, τον Νοέμβριο του 2013, έπεσε στα χέρια μας ένα πρόχειρο σημείωμα του όπου έγραφε: «Είναι απαραίτητο να έχεις έναν ΕΝΤΙΜΟ ΣΤΟΧΟ, να δεσμεύεσαι σε κάτι που δίνει μεγαλείο στην (ποταπή) ζωή σου».

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους στέκονται δίπλα μας, είτε από μακριά είτε από το διπλανό γραφείο, μας λένε την αλήθεια, μας φροντίζουν, αλλά και εκείνους που μας κουνάν το δάκτυλο για τα λάθη μας. Ακόμη όσους μας θυμίζουν, με τον τρόπο τους, ότι σημασία έχει η διαδρομή προς έναν στόχο και όχι το αποτέλεσμα, αρκεί να μη νοιώθεις ότι έχεις προδώσει τον εαυτό σου.

 

Οικογένεια

Δημήτρη Α. Παπαδημητρίου

aiolou

 

Φωτογραφία: Στην έξω μεριά της εικόνας και αριστερά φαίνεται μέρος του «Κεντρικού Βιβλιοπωλείου» (Αιόλου 134).

Δημήτρης Δράκος Παπαδημητρίου

Ο γενάρχης…

Mια φορά κι έναν καιρό, πριν από 162 χρόνια, το 1859, γεννήθηκε στο χωριό Βλαχόραφτη Γορτυνίας, τα «Μάραθα» κατά τον Παυσανία, ο Γενάρχης της εκδοτικής οικογένειας Παπαδημητρίου, Δημήτριος «Δράκος». Παππούς του ήταν ο Γεώργιος Μακρής, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, εύπορος έμπορος που έπαιξε σημαντικό ρόλο τον καιρό του Αγώνα. Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Μακρής, ιερέας. Σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής, από το επάγγελμα του πατέρα και το βαφτιστικό όνομα δόθηκε στο παιδί το επώνυμο Παπαδημητρίου. Το όνομα «Δράκος» ηχεί παράδοξα. Την εποχή όμως εκείνη συνήθιζαν να δίνουν το προσωνύμιο που ανακαλούσε θρυλικά όντα, στα ζωηρά και ατίθασα παιδιά.

1859

 

1875 2

 

 

 

«Κεντρικόν Πρακτορείον Εφημερίδων»

Γύρω στο 1870 ο Γενάρχης της εκδοτικής οικογένειας Παπαδημη­τρίου, Δημήτριος «Δράκος», παιδί ακόμη, ξεκίνησε ανυπόδητος και πεζός να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Η ανήσυχη προσωπικότητά του τον έφερε κοντά σε πέντε ακόμη νεαρούς. Όλοι μαζί αποφασίζουν να οργανώσουν ένα γραφείο διανομής και πώλησης των εφημερίδων σε βάσεις μηχανισμών επαγγελματικού επιπέδου. Έτσι το 1875, στην οδό Αιόλου 132, ιδρύθηκε το «Κεντρικόν Πρακτορείον Εφημερίδων». Ο Δράκος είναι μόλις δεκαέξι χρόνων. Όμως, έχει φιλοδοξίες για κάτι που θα είναι ολότελα δικό του.

1875 new

1890 1 1

 

 

 

«Κεντρικόν Βιβλιοπωλείον», Αιόλου 134

Το 1890 ο Δράκος ανεξαρτητοποιείται και ιδρύει το «ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ» στον ίδιο δρόμο, αλλά στον αριθμό 134.

 

1890

1894 1 1

 

 

 

Όταν ο «Δράκος» αγάπησε τη Θεία Κωμωδία του Δάντη…

Το 1894 αρχίζει η εκδοτική δραστηριότητα του Δράκου με την έκδοση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη. Μέχρι το 1910 εξέδωσε περισσότερα από διακόσια βιβλία: θρησκευτικά, ιστορικά, λογοτεχνικά (ξένα και ελληνικά), σχολικά.

Επίσης κάτι που θα χαρακτηρίσει τον οίκο του: λαϊκές εικονογραφίες, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις εκατό και είναι σήμερα αντικείμενα ιδιαίτερου συλλεκτικού ενδιαφέροντος. Τα θέματα είναι κυρίως ιστορικά, φιλοτεχνημένα από λαϊκούς καλλιτέχνες.

Τα εκδοτικά ενδιαφέροντα του Δράκου στρέφονται κυρίως προς το πλατύτερο αναγνωστικό κοινό και τον καθιερώνουν στην αγορά με αυτή την ιδιότητα.

Ενδεικτικά ορισμένα από αυτά είναι: Λαϊκή ιστορία του Ελληνοτουρκικού Πολέμου, του Ηλία Οικονομόπουλου, Η κυρία με τας καμελίας, του Δουμά, Η διαθήκη ιδιοτρόπου, σε μετάφραση Σ. Σαριβαξεβάνη – πατέρα της Ζωρζ Σαρή, Ο Μιχαήλ Στρογκώφ, Οι πειραταί του Αιγαίου, Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραν που συγκαταλέγονται ανάμεσα σε πολλές άλλες προσφορές του Δράκου προς τους νέους της εποχής.

1894 1
1894 2

1928 1 1

 

 

 

Ο Απόλλων Παπαδημητρίου και η «ΑΓΚΥΡΑ»

Ο μικρότερος, από τους πέντε γιους, του Δράκου, ο Απόλλων, ξεκινά την προσωπική του εκδοτική δραστηριότητα αρχικά με το όνομά του και από το τέλος της δεκαετίας του ’30 με την επωνυμία «ΑΓΚΥΡΑ» που θα επικρατήσει έκτοτε.

Εξέδωσε παραμύθια, λιθογραφίες και βιβλία ποικίλου ενδια­φέροντος διατηρώντας τη γραμμή των εκδόσεων και διευρύνοντας το αγοραστικό κοινό. Μερικές από τις σειρές που κυκλοφόρησαν τότε και άφησαν εποχή, είναι: «Καραγκιόζης», «Γκαούρ Ταρζάν», «Λαϊκά Παραμύθια» και άλλες…

Φωτογραφία: Δημήτρης (Δράκος) και Απόλλων Παπαδημητρίου.

1928 2
1928 1

1950 1 1

 

 

 

Στο πλευρό του Απόλλωνα

Τη δεκαετία του 1950 ο γιος του Απόλλωνα, Δημήτρης, σχεδόν έφηβος ακόμη αρχίζει να στέκεται επαγγελματικά στο πλευρό του πατέρα του και να μυείται στον χώρο των εκδόσεων.

Το 1968 ο Απόλλων «φεύγει» και αναλαμβάνει τα ηνία της ΑΓΚΥΡΑΣ εξ ολοκλήρου ο γιος του.

1950

1960 1 1

 

 

 

Η νέα εποχή με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

Μια νέα εποχή ξεκινά για τον εκδοτικό οίκο με εκδόσεις που καλύπτουν όλες τις ηλικίες. Το βάρος όμως ρίχνεται περισσότερο στο ποιοτικό, από κάθε πλευρά, παιδικό βιβλίο. Εκδίδονται δεκάδες τίτλοι από την παγκόσμια κλασική λογοτεχνία σε ιδιαίτερα καλαίσθητες εκδόσεις, σειρές με παραμύθια, ιστορίες κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, ιστορικά μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων αλλά και βιβλία ψυχολογίας για το παιδί.

Οι σειρές «Εγκυκλοπαίδεια Τηλεόραση», «Ο Μικρός Θωμάς», «Η Κλασική Λογοτεχνία» (Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά, Τζέην  Έιρ, Πολυάννα και πολλά άλλα). Τα παιδικά, Τα χριστουγεννιάτικα και Τα πασχαλινά διη­γήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι μερικές από τις εκδόσεις που αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλές γενιές αναγνωστών.

1960

1968 1 1

 

 

 

Το όραμα που έγινε πραγματικότητα

Μεγάλοι Συγγραφείς – Μικρά βιβλία (Βιβλία Τσέπης)

Το 1968 οι εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ δημιουρ­γούν τη σειρά με γενικό τίτλο «Βιβλία Τσέπης».

Ο στόχος του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι να φτάσουν σημαντικά έργα στο πλατύτερο αναγνωστικό κοινό και να καλύψουν μεγάλο φάσμα των προτιμήσεών του. Κύρια χαρακτηριστικά της σειράς, που θα αποτελέσουν και κίνητρα για την αγορά των βιβλίων της, είναι η χαμηλή τιμή και το εύχρηστο σχήμα. Για τον λόγο αυτό ονομάστηκαν «Βιβλία Τσέπης». Η σειρά περιέλαβε συνολικά 350 περίπου τίτλους βιβλίων.

1968 2

1972 1 1

 

 

 

Είσοδος στην Εκπαιδευτική Κοινότητα…

Το 1972 οι εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ ξεκινούν την έκδοση διάφορων νέων σειρών με σχολικά βοηθήματα που καλύπτουν τη διδακτέα ύλη των τάξεων του Δημοτικού εκείνης της περιόδου. Οι εκδόσεις αυτές περιελάμβαναν επίσης λεξικά, άτλαντες, χάρτες και άλλα.

1972

1978 1 1

 

 

 

Μύηση της τέταρτης γενιάς

Και φθάνουμε αισίως στην τέταρτη γενιά. Στις τρεις κόρες του Δημήτρη και της Χαράς Παπαδημητρίου: Αναστασία, Δήμητρα και Άννα. Παράλληλα με τις σπουδές τους ξεκινούν κάθε μία, από την ηλικία των 18 περίπου χρόνων, να εργάζονται στον εκδοτικό οίκο.

Η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεχίσουν την εκδοτική διαδρομή της οικογένειας με όσες δυνάμεις μπορούν να διαθέσουν.

1980 1 1

 

 

 

Δημιουργία της εκδοτικής εταιρείας HARMI PRESS”

Το 1980 ιδρύθηκε από την Χαρά, σύζυγο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η εταιρεία HARMI-PRESS.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η HARMI-PRESS, εκτός από τις πετυχημένες σειρές κόμικς που εξέδωσε (Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος, Sport Billy, Η Μάχη των Πλανητών και άλλα), είχε την πρωτοποριακή για την εποχή ιδέα να εκδώσει μία μεγάλη σειρά τίτλων -για τις μικρές ηλικίες αναγνωστών- που συνδύαζαν εικόνα, κείμενο και ήχο, δεδομένου ότι τα βιβλία συνοδεύονταν αρχικά με κασέτες και αργότερα με CDs.

1980

1997 1 1

 

 

 

Τρίτη και τέταρτη γενιά συμπορεύονται…

Από τα μέσα του 1997 η ΑΓΚΥΡΑ, παράλληλα με την αδιάλειπτη εκδοτική της δραστηριότητα στο παιδικό βιβλίο, ξεκινά την έκδοση μιας νέας σειράς με γενικό τίτλο «Σύγχρονοι  Έλληνες και Ξένοι Πεζογράφοι». Η σειρά απευθύνεται στους ενήλικους αναγνώστες και εκδίδονται περίπου 200 τίτλοι.

 

 

 

Την ίδια περίοδο αρχίζει να εκδίδεται μία σειρά βιογρα­φιών για ορισμένες από τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς προσωπικότητες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της μουσικής: Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τζένη Καρέζη, Νίκος Ξανθόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Μίμμης Πλέσσας, Γιώργος Μουζάκης, Φώτης Πολυμέρης και άλλων.

1997 1
1997 2

 

 

Ωστόσο, το κύριο ενδιαφέρον του εκδοτικού οίκου παραμένει προσανατολισμένο στο παιδικό βιβλίο. Μέλημα της ΑΓΚΥΡΑΣ είναι η έκδοση και διάθεση εκδόσεων στο αναγνωστικό κοινό των παιδιών, που κυρίως περνούν το μήνυμα του σεβασμού των αξιών σε όλα τα επίπεδα ζωής.

 

1997 3

2003 1 1

 

 

 

Το νεοκλασικό του 1890 και ο Πολυχώρος ΑΓΚΥΡΑ

Τον Ιούλιο του 1995 η ΑΓΚΥΡΑ αποκτά ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται, σχεδόν ετοιμόρροπο, στην οδό Σόλωνος 124. Συμπτωματικά, η χρονολογία της ανέγερσής του είναι το 1890 (αυτή της ίδρυσης του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ από τον Δράκο Δ.Π.).

Μετά από πολλές προσπάθειες και ακόμη περισσότερο μεράκι δημιουργείται ένας Πολυχώρος που διαθέτει βιβλιοπωλείο, χώρο εστίασης, στο αίθριο της αυλής, και την αίθουσα «Λέξεις και Νότες» για ποικίλες εκδηλώσεις: δραματοποιημένες αφηγήσεις, μουσικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα.

Τον Μάιο του 2003, οχτώ χρόνια αργότερα, το κτήριο αποκτά ζωή και ανοίγει τις πόρτες του αναπαλαιωμένο και πανέμορφο προσφέροντας στο κοινό, που αγαπά τα βιβλία και τις τέχνες, ένα στέκι.

2003

2013 1 1

 

 

 

Η μεγάλη απώλεια

Τον Νοέμβριο του 2013 ο Δημήτρης Παπαδημητρίου «φεύγει» αφήνοντας πίσω του τη σύντροφο της ζωής του, τις τρεις κόρες του και τα έξι εγγόνια του. «Για μας ήσουν το καλύτερο βιβλίο ζωής».

Αυτό ήταν ένα από τα σημειώματα που άφησαν όσοι εργάζονται δίπλα στην οικογένεια της ΑΓΚΥΡΑΣ σχεδόν από παιδιά. Τόσο χαρακτηριστικό μα και τόσο αληθινό…

2013

 

2020

 

 

 

Συμπλήρωση 130 χρόνων διαδρομής

Το 2020 συμπληρώθηκαν 130 χρόνια διαδρομής της οικογένειας Παπαδημητρίου στον χώρο του βιβλίου. Η εκδοτική διαδρομή συνεχίζεται, και δίπλα στην τέταρτη στέκεται η πέμπτη γενιά με την ίδια αγάπη για το χαρτί και το μελάνι, τις λέξεις και τις ιδέες σε πείσμα των αριθμών. Όπως δείχνουν τα γεγονότα η ιστορία γράφεται ακόμη…

2021 1