Ο Κώστας Σπυρόπουλος, γιος του Θανάση Σπυρόπουλου, γεννήθηκε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, το 1985. Τελείωσε την Ελληνογαλλική Σχολή και είναι πτυχιούχος ΙΕΚ Πληροφορικής. Σπούδασε επίσης σε δραματική σχολή και παράλληλα έκανε μαθήματα ορθοφωνίας και σκηνογραφίας. Μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του, τον καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο, που τον δίδαξε την τέχνη του Θεάτρου Σκιών σε όλα τα επίπεδα (ζωγραφική, σκάλισμα κ.λπ.). Στα 8 του χρόνια έδωσε την πρώτη του παράσταση στο Φεστιβάλ καραγκιοζοπαιχτών του Μάνθου Αθηναίου και δέχθηκε τα συγχαρητήριά τους. Τον Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε στο Μεγάλο Φεστιβάλ της Σλοβενίας παρουσιάζοντας την ελληνική τέχνη του Καραγκιόζη. Τον Μάιο του 2012 έκανε την πρώτη του έκθεση φιγούρας στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Παιδικό Μουσείο της Κύπρου, με 350 διαφορετικές φιγούρες και 50 ρεκλάμες. Την ίδια περίοδο έδωσε και 5 παραστάσεις στη Λευκωσία. Το 2013 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μάνθου Αθηναίου, στο Άλσος Ν. Σμύρνης. Επίσης συμμετείχε: το 2014 στο 1ο Φεστιβάλ του Πανευρωπαϊκού Σωματείου, το 2017 στο Φεστιβάλ Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών στη Ν. Ιωνία Αττικής, το 2018 στο Φεστιβάλ «Σπαθάρεια», στο Μαρούσι Αττικής και τέλος το 2019, στο φεστιβάλ που οργανώθηκε προς τιμήν του πατέρα και δασκάλου του Θανάση Σπυρόπουλου, στο θέατρο Άλσους στο Γαλάτσι.
Είχε την τύχη να γνωρίσει και να συμμετάσχει ως βοηθός σε παραστάσεις αρκετών καταξιωμένων καραγκιοζοπαιχτών, όπως με τον Μάνθο Αθηναίο στη Νέα Σμύρνη το 1995, τον Ασπιώτη στη Λάρισα το 1997, τον Γιάνναρο στην Πάτρα το 2001, τον Μίμη Μάνο στην Καλαμάτα το 2010 κ.ά.
Τα Χριστούγεννα του 2018, παρουσίασε το Σύγχρονο Θέατρο Σκιών «Του μπερντέ τα παραμύθια» στο θέατρο Χυτήριο. Μια διαφορετική παράσταση, όπου το παραμύθι ενώνεται με το Θέατρο Σκιών, με σύγχρονες φιγούρες που κινούν δάχτυλα, ανοιγοκλείνουν μάτια και στόμα. Είχε την τιμή να συνεργαστεί με γνωστούς ηθοποιούς και τραγουδιστές, οι οποίοι έδωσαν τις φωνές τους για τις ανάγκες της παράστασης όπως, τον Κρατερό Κατσούλη, τον Γιώργο Μακρή, τον Γιώργο Λιανό, την Τίσσα Βασιλάκη, κ.ά.
Συνεχίζει να παρουσιάζει τη δουλειά του στα δύο μόνιμα θέατρά του και θεωρείται ένας από τους καλύτερους νέους καραγκιοζοπαίχτες.
Το 2019 συνεργάστηκε με τη σπουδαία ηθοποιό και συγγραφέα, Ξένια Καλογεροπούλου, και τον Θανάση Σπυρόπουλο, στην παράσταση «Η Ιστορία του Καραγκιόζη», που παίζεται στα σχολεία. Σήμερα, παίζει παραστάσεις σε σχολεία, σε εκδηλώσεις και σε θέατρα με μεγάλη επιτυχία. Είναι αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Σωματείου Θεάτρου Σκιών, με σκοπό τη διάδοση και τη διάσωση της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.
Κλείνοντας σε κάθε εκδήλωσή του επισημαίνει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δάσκαλο και πατέρα μου Θανάση Σπυρόπουλο, για την υπομονή και επιμονή που έδειξε, ώστε να γίνω εγώ αυτό που είμαι σήμερα».
Θανάσης Σπυρόπουλος
Γεννήθηκε το 1930 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Καραγκιόζη πρωτοείδε στο καφενείο του πατέρα του. «Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός ήτανε τα στοιχεία-ερεθίσματα που με μάγεψαν και με έκαναν στην ηλικία περίπου των 15 χρόνων, μαθητή και βοηθό στον τοπικό Καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκο», λέει ο ίδιος.
Μαθήτευσε δύο χρόνια δίπλα στον Φιλντισάκο μαθαίνοντας τα βασικά μυστικά της τέχνης. Στη συνέχεια ξεκίνησε να δίνει παραστάσεις μόνος του. Παρακολούθησε για επτά χρόνια παραστάσεις του Δημήτρη Μανωλόπουλου, του καλύτερου Καραγκιοζοπαίχτη της εποχής (1900-1957), υιοθετώντας πολλά στοιχεία της τέχνης του. Υπήρξε αδελφικός φίλος με τον μεγάλο Πατρινό Καραγκιοζοπαίχτη Βασίλαρο που τον βοήθησε να τελειοποιηθεί.
Το Θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1955, χάρη στην αγάπη του για τον παραδοσιακό ήρωα. Έχει δώσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και έχει ιδρύσει υπαίθρια θέατρα στο Αγρίνιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, στον Πύργο, την Αθήνα και τη Χαλκίδα.
Έχει δώσει παραστάσεις στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική) και στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος. Για δέκα χρόνια έδινε παραστάσεις που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ 2).
Είναι συλλέκτης φιγουρών και σκηνικών του Θεάτρου Σκιών έχοντας καταφέρει να έχει στη συλλογή του φιγούρες και σκηνικά από όλους τους Καραγκιοζοπαίχτες.
Από το 1985 έχει δύο χειμερινά θέατρα στην Αθήνα όπου, μαζί με τον μαθητή και γιο του Κώστα Σπυρόπουλο, συνεχίζει την τέχνη του αποσκοπώντας στη διάσωση και διάδοση του Θεάτρου Σκιών στις νεότερες γενιές.
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ίσως είναι ο μοναδικός Καραγκιοζοπαίχτης που βιοπορίζεται από αυτήν την τέχνη υπηρετώντας την για εξήντα χρόνια συνεχόμενα. Στο εργαστήριό του στους Αγίους Αναργύρους, όπου κατασκευάζει φιγούρες και σκηνικά, διδάσκει όσους επιθυμούν να μάθουν την Τέχνη. Στο παρελθόν έχει κάνει σεμινάρια γύρω από την Τέχνη του Θεάτρου Σκιών με επιδότηση της Ε.Ο.Κ.
Διετέλεσε για δεκαέξι συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Καραγκιοζοπαιχτών.
Το 1998 έλαβε τιμητική σύνταξη από το Υπουργείο Πολιτισμού για την καλλιτεχνική του προσφορά στο Θέατρο Σκιών.
Το 2013 ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και το Πανευρωπαϊκό Σωματείο Θεάτρου Σκιών του απένειμαν τιμητική πλακέτα.
Το 2019 βραβεύθηκε από τον Δήμο Γαλατσίου για την προσφορά του στο Θέατρο Σκιών.
Τα έργα του
• Ο Καραγκιόζης Οικολόγος
• Ο Καραγκιόζης και το Μαγικό Δέντρο
• Οι Θεοί του Ολύμπου
• Η κιβωτός του Νώε
• Οι αρραβώνες του Κοπρίτη
• Ο Καραγκιόζης και το μαγικό μπουκάλι
• Ο Καπετάν Μπλιώνης
• Ο ήρωας Παπαβλαχοβάς
• Το θαύμα του Αγίου Δημητρίου
• Το θαύμα του Αγίου Χαραλάμπους
• Ο Καραγκιόζης αρχαιοκάπηλος
• Ο Καραγκιόζης και οι ιπτάμενοι δίσκοι
• Τα δέντρα που περπατάνε
• Το γεφύρι της Άρτας
• Ο Καραγκιόζης επιλοχίας στην Κορέα
• Ο Καπετάν Θοδωρής
• Ο Καραγκιόζης ποδοσφαιριστής
Βιβλία-Ζωγραφική
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος έχει ζωγραφίσει περισσότερα από 500 σκίτσα-αναπαραστάσεις, με θέματα από το ρεμπέτικο τραγούδι, τον Καραγκιόζη, παραμύθια της Θεσσαλίας, ρεκλάμες και πάνω από 1.000 φιγούρες του Θεάτρου σκιών.
Έχει ζωγραφίσει και έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο «Συλλέκτης» 40 ρεμπέτικες ζωγραφιές εμπνευσμένες από τα ρεμπέτικα τραγούδια.
Ο Οίκος «Καστανιώτη» έχει εκδώσει τα «12+1 Παραμύθια από τη Θεσσαλία» σε εικονογράφηση δική του. Κυκλοφορούν επίσης και δύο τόμοι του Καραγκιόζη με τίτλο «Ο Κόσμος του Καραγκιόζη» από τις εκδόσεις «Ερμής», με φιγούρες και σκηνικά από τη δική του συλλογή καθώς και το συλλεκτικό βιβλίο «Ο Καραγκιόζης Προξενητής» από τις εκδόσεις «Αντήνωρ». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το Βιβλίο του «Η Τέχνη του Καραγκιόζη». Επίσης έχουν κυκλοφορήσει βιντεοκασέτες και DVD με έργα του Καραγκιόζη.
Σπυρόπουλος Κώστας
Σπυρόπουλος Κώστας